preskoči na sadržaj
O školi

Riječ ravnatelja

    Cijelom nizu imena ravnatelja Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru tijekom njenog 179. godina dugog trajanja, prije gotovo deset godina pridruženo je i moje ime.
   Spoznaja da rukovodim školom koja se spominje kao najstarija zdravstvena škola na tlu Hrvatske i koju je s uspjehom završilo preko 4000 zdravstvenih djelatnika, pobudila je u meni brojne osjećaje, a iznad svega ponos i radost. Ponos radi činjenice da sam došao u priliku rukovoditi školom velike i svjetle tradicije u gradu bogate medicinske i prosvjetne povijesti u kome je utemeljeno prvo sveučilište na tlu Hrvatske prije više od 600 godina, prvi hospital - ksenodohij 559. godine, prvi Medicinski fakultet 1806. - 1811. godine, primijenjena prva eter-narkoza u Hrvatskoj neposredno nakon njenog otkrića u Bostonu 1847. godine, utemeljena prva organizacija Crvenog križa 1878. godine itd.

   Radost, a ujedno i izazov i veliku obvezu meni i svim mojim suradnicima da pokušamo biti dostojni sljedbenici naših predhodnika od najzaslužnijeg za utemeljenje škole 1820. godine i njenog početka rada 1821. godine dr Andrije Mosetiga, pa svih ostalih koji su imali čast djelovati u njoj, kroz njenu dugu povijest sve do današnjih dana.

   Teško je sve ovdje nabrojati ali neka mi bude dopušteno spomenuti bar neke, koje povijest i sadašnjost pamti: dr Andrija Mosetig, Josip Dall´Oro, Josip Drčić, dr Ante Kuzmanić čije ime nosi škola danas, Tomo Fumegallo, Vilim Menis, Franjo vitez Danilo, Domenik Marcocchia pl. Marcaini, Nikola Pinelli, prof.dr Vinko Zanella, prim. dr Filip Colombani, prim. dr Nikola pl. Lalić, dr Janko Gljivanović, prof. dr Ante vitez Stermich, prim. dr Božo Peričić, prim. dr Ivo Marčelić, dr Drago-Karl Vipauc, prim. dr Radoslav Akerman, prof. dr Slavko Perović, prof. dr Josip Franičević i mnogi drugi.

   Škola je započela s radom kao Primaljska, dok danas pored primalja obrazuje i medicinske sestre-medicinske tehničare i zdravstveno-laboratorijske tehničare.

   Trenutno školu pohađa 356 učenika smještenih u 13 odjela.
  U školi su zaposlena 32 nastavnika u stalnom radnom odnosu i 16 vanjskih suradnika (liječnici specijalisti i laboranti), te 10 djelatnika koji čine stručno-razvojnu službu i tehničko i pomoćno osoblje.

   Sve to čini jednu homogenu cjelinu koja je spremna dati odgovore na sve izazove koji proizilaze iz veoma zahtjevnog procesa kao što je odgoj i obrazovanje mladih generacija koje pohađaju našu školu.

   Ulaskom na naše WEB stranice i vi dobivate priliku da se zorno uvjerite u veoma raznoliku i neobično kreativnu i bogatu aktivnost unutar i izvan naše škole.

prof. Davor Vidaković   
TražilicaStatic HTML
Google

Anketa
Izgled ovog novog WEB-a škole je:
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Edukacijski linkovi
 • RivaOn
 • E-medica


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju